Verzorgingstips van de orchideeënkwekers!

Help! Mijn orchidee heeft last van bladluis. Hoe krijg ik een Dendrobium opnieuw in bloei? Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Cymbidium slap hangen? Op deze en andere vragen geven onze kwekers graag het antwoord!

 

Mijn orchidee heeft last van wolluis of bladluis

Wolluizen of bladluizen. Allemaal beestjes die niet welkom zijn bij orchideeën. Het is helaas een veelvoorkomende plaag bij vele soorten planten. Luis verschijnt vaak in de wintermaanden als de luchtvochtigheid in huis te droog is en de pot en wortels te nat. Tocht kan ook een oorzaak zijn. Naast de middelen die bij tuincentra te koop zijn om bladluis te bestrijden, is er een huismiddeltje: meng groene zeep met spiritus in de verhouding half-half en spray dit op de plant. Meestal moet je dit wel een paar keer herhalen, want luis is hardnekkig. En let wel goed op met de bloemen, want deze kunnen er vlekken door krijgen.

 

Help! Mijn orchidee heeft last van bladluis of wolluis

 

De bladeren van mijn orchidee hangen slap

Oh jee! De bladeren van mijn orchidee hangen slap. Geen paniek! De meest voorkomende oorzaak hiervan is het water geven. Kijk eerst naar de wortels. Zijn deze mooi groen, dan heeft jouw orchidee voldoende water. Geef nu niet meer water. Zie je dat de wortels iets grijzer worden, dan betekent dit dat jouw orchidee te droog is. Het beste is om je orchidee te dompelen. Bij voorkeur dompel je de plant gedurende enkele minuten (5-10 min.) in een emmer met water. Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot. De wortels zuigen zich nu vol met water. Laat de orchidee na het dompelen goed uitlekken. Nu kan hij weer terug de sierpot in. ‘s Winters hebben orchideeën minder water nodig.

 

Vat geen kou!

Een gouden tip van de kweker: als je een orchidee koopt, zorg er dan voor dat deze niet te lang in de koude auto staat. En zorg ervoor dat de orchidee bij aankoop goed verpakt wordt om mee naar buiten te gaan. Een orchidee houdt namelijk niet van kou. Vooral in de wintermaanden is het verstandig hier alert op te zijn. Door de kou verdrogen de knoppen sneller en vallen bloemen van de steel. Plaats bij thuiskomst je orchidee op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. En zet een orchidee niet direct boven een verwarming.

 

 

Mijn orchidee heeft uitlopers

Het kan gebeuren dat aan jouw orchidee een nieuw plantje groeit, dit zijn uitlopers. Je kunt de nieuwe uitloper als volwaardig plantje verder laten groeien. Wil je dit niet? Dan kan je de gok wagen om de plant los te knippen van de moederplant. Wacht hier wel zo lang mogelijk mee. Laat de wortel zich eerst wat verder ontwikkelen. Hierna poot je de nieuwe plant in een pot met orchideeënpotgrond, bark genaamd. Dit is verkrijgbaar bij  de meeste tuincentra.

 

Mijn orchidee opnieuw laten bloeien

Vormt jouw orchidee geen nieuwe bloemen meer aan de steel? Dan is het tijd voor een knipbeurt. Om je Phalaenopsis opnieuw in bloei te krijgen, is het nodig de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Het gaat hierbij om een verdikkingen op de tak. Begin met tellen van onderaf.

Heb je een Cattleya, Cambria, Cymbidium, Dendrobrium, Miltonia, Oncidium, Paphiopedilum, Vanda of Zygopetalum, dan is het is ook mogelijk de gehele tak weg te knippen, er kan dan vanuit een bladoksel een nieuwe tak groeien. Nadat je de steel hebt afgeknipt, zet je de plant weg op een koele  en lichte plek. Geef één keer in de maand water. Na twee maanden zet je de plant weer terug op zijn normale plek. Nu geef je weer één per week water. Na ongeveer zes maanden vormt de plant nieuwe mooie lange takken met een sterkere bloei. Dit is per soort verschillend.

 

verzorgingstips van de orchideeënkweker

Meer verzorgingstips vind je hier.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.