Phalaenopsis
De Phalaenopsis is de meest bekende orchidee soort en wordt ook wel ‘Vlinderorchidee’ genoemd. De oorsprong van deze orchidee ligt in Zuidoost Azië, de Filippijnen en Australië. De Phalenopsis groeit in de natuur met name in bomen, zonder voedingsstoffen uit de bomen te onttrekken. Behalve in bomen groeit de Phalaenopsis orchidee in het wild ook op sterk luchtdoorlatende grond, zoals humus, en op rotsen en in rotsspleten, meestal dichtbij rivieren en beekjes.
De ontdekking van de Phalaenopsis
Het geslacht Phalaenopsis werd in 1825 beschreven door de Nederlandse botanicus Dr. C.L. Blume, die werkzaam was in de Royal Botanic Gardens in Buitenzorg (nu Bogor genaamd) op het eiland Java. Het verhaal gaat dat hij tijdens één van zijn tochten een groep vlinders vrijwel bewegingsloos zag dwarrelen bij een boom. Dit bleken orchideeën te zijn, die hij later Phalaenopsis amabilis heeft genoemd. Amabilis betekent lieflijk. De geslachtsnaam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op).
Phalaenopsis orchidee kopen
De Phalaenopsis orchidee is jaarrond verkrijgbaar bij bloemisten en tuincentra en soms ook bij bouwmarkten en supermarkten. Er zijn kleinbloemige soorten, ook wel multiflora genoemd, met veel kleine bloemen. Verder zijn er standaard soorten. Ook zijn er grootbloemige soorten, grandiflora, met bloemen die minimaal tien centimeter groot zijn. Phalaenopsis orchideeën komen voor in de kleuren wit, geel, roze en paars en er zijn ook Phalaenopsis orchidee soorten met bijzonder gevormde en getekende bloemen.
Verzorging
Standplaats
De Phalaenopsis moet geplaatst worden op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon, zeker in de zomermaanden. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen op een mogelijk gebrek aan licht. Verder houdt Phalaenopsis niet van tocht en plaats de plant niet direct bij de centrale verwarming.
Temperatuur
Phalaenopsis voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 15°C en de 25°C. De Phalaenopsis orchidee bloeit lang, meerdere weken en vaak zelfs maanden.
Water geven
Er zijn een paar manieren om je orchidee water te geven:
- Schoteltje water: Je kunt je orchidee water geven door hem 5 – 10 minuten in een schaaltje water te zetten. Hierdoor zullen de wortels het water opnemen dat ze nodig hebben. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je de orchidee goed laat uitlekken voordat je hem weer terug zet in de sierpot
- Dompelbad: Dompel de pot van de orchidee ongeveer een minuut onder in een bad met water. Je kunt hiervoor een bak, een emmer of je gootsteen gebruiken. Laat de (plastic) binnenpot zitten om de wortels niet te beschadigen. Het is ook essentieel dat de plant goed afdroogt na het bad, want orchideeën houden niet van natte voeten.
- Een borrelglaasje water: Als je geen tijd hebt of je kunt de orchidee niet uit de pot halen, dan is het borrelglaasje het perfecte hulpmiddel. Om een orchidee precies de hoeveelheid water te geven die ze nodig heeft, hoef je maar één borrelglaasje water (ongeveer 60 ml) tussen de wortels te gieten.
In de wintermaanden, wanneer de verwarming aan staat, kun je de plant het beste regelmatig besproeien met water, dit om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Geef de plant van maart tot en met oktober zo’n twee keer per maand wat extra orchideeënvoeding (via het gietwater). Bij de Phalaenopsis kunnen luchtwortels buiten de pot groeien. Je kunt deze wortels laten zitten: het is namelijk een teken dat de plant in goede kwaliteit is.
Lees ook: 3 manieren om je orchidee water te geven
Bloeitijd
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo’n zes tot tien weken. De Phalaenopsis is een uitzondering. Met de juiste verzorging bloeit deze orchidee zo’n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar.
Opnieuw laten bloeien
Om de plant opnieuw in bloei te krijgen, is het nodig de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Het gaat hierbij om verdikkingen op de tak. Begin met tellen van onderaf. Je kunt twee keer de tak boven het tweede oog afknippen, daarna is het verstandig om de tak zo laag mogelijk af te knippen.
Geef de plant na het afknippen wat minder water. Als de plant na ongeveer twee maanden weer op de oude plaats terug gezet wordt, mag weer begonnen worden met de reguliere watergift. Na zes maanden kan de plant weer bloeien.
Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?
Standplaats Zet de orchidee op een lichte plek, zonder direct zonlicht in de zomer. Houd de plant weg bij een fruitschaal. |
|
Watergift Geef je orchidee één per week water. Zet de kweekpot circa 10 minuten in een laagje water. Laat goed uitlekken en zet hem terug in de sierpot. |
|
Temperatuur Houd een temperatuur aan tussen 15°C en 25°C. |
|
Voeding De orchidee bloeit prima zonder extra voeding, maar voor optimaal bloeiplezier geef je de orchidee één per maand voeding. |
|
Herbloei Knip een uitgebloeide tak af boven het tweede ‘oog’ (de verdikkingen op de tak) vanaf de wortels. Geef de plant wat minder water en zet hem op een koelere plek totdat er weer knoppen vormen. |
|
Verpotten Een Phalaenopsis hoeft alleen verpot te worden als deze uit de pot groeit. Doe dit alleen als de orchidee niet bloeit. Gebruik hiervoor speciaal orchideeënpotgrond. |
|
Niet geschikt voor consumptie
Deze plant is niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren. |