Dendrobium: de orchidee die bloeit als een miniboom

Eigenwijze groene blaadjes die dwars groeien, met daartussen bloemen en nog eens bloemen. De Dendrobium is een orchidee die echt in alles afwijkt van de rest van de familie. Statig met een bloemenkroon die de hoogte ingaat, het is weer eens iets anders.

 

Kleuren en vormen

Dendrobium onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich bij de oksel van elk blad vormt. De bloemen geven een heerlijke geur. Door de bijzondere bloeiwijze aan de stam heeft de Dendrobium een ander uiterlijk dan de meeste orchideeën. De plant bloeit minimaal 8 weken met forse bloemen van vijf tot acht centimeter breed. De kleur varieert van geheel wit over geel en oranje, tot rood en paars en combinaties daarvan.

 

 

Symboliek

De naam komt van het Griekse ‘dendron’, dat boom betekent, en ‘bios’, dat voor ‘leven’ staat. Veel Dendrobiumsoorten staan erom bekend uitstekend tolueen (het belangrijkste ingrediënt van thinner) en xyleen (oplosmiddel voor harsen en vetten) uit de lucht te kunnen zuiveren. Daarom worden ze als natuurlijke luchtverfrissers gezien.

 

Lees ook: zo bijzonder zijn de exclusieve orchideeën

 

Herkomst

In het wild groeit deze orchidee zowel in de koele bergen van de Himalaya als in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, meestal als epifyt op takken van bomen (dat wil zeggen dat deze orchidee op andere planten en bomen groeit, zonder daar voedsel aan te onttrekken). Het is een sterke plant, die warme dagen en koude nachten kan hebben. Er zijn ongeveer 1200 verschillende soorten Dendrobium. De orchidee is in het westen bekend sinds 1799, toen Olof Schwartz hem voor het eerst beschreef.

 

Foto: Mooiwatplantendoen.nl

 

Verzorgingstips:

  • Standplaats: bij voorkeur licht, maar geen direct zonlicht.
  • Laat de kluit eens in de 10-14 dagen een half uurtje onder water met een kleine dosis orchideeënvoeding laten staan, daarna goed laten uitlekken.
  • Als de lucht binnen heel droog is, bijvoorbeeld door centrale verwarming, kunnen de knoppen van orchideeën het beste dagelijks even worden verneveld. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en niet meer opengaan.
  • De orchidee blijft het mooist blijven onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Uitgebloeide bloemen even wegplukken, woonplant verder met rust laten.
  • Dendrobium staat erom bekend nogmaals te bloeien bij wie een paar maanden geduld kan opbrengen.

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.