Cattleya: fotogenieke beauty met klassieke uitstraling

Geschulpte randjes met soms kleine franjes en grote bloemen met een enorme lip, die maken samen Cattleya een van de meest herkenbare orchideeën.

 

Kleuren en vormen

Cattleya is een markante woonplant, met een schijnknol waaraan slechts enkele dikke bladeren zitten. Er zijn groot- en kleinbloemige Cattleya’s. De kleinbloemige soorten hebben meer bloemen per steel dan de grootbloemige. De bloemen zijn meestal tien tot twintig cm in doorsnee, en variëren in kleur van wit over geel, oranje, groen, roze, paars, en prachtige pastelkleuren. Soms geuren ze heerlijk, wat Cattleya de bijnaam ‘Koningin van de Orchideeën’ heeft opgeleverd.

 

 

Symboliek

Engelse orchideeënverzamelaar William Cattleya hielp de Cattleya aan zijn naam. De orchidee heeft geen specifieke symbolische betekenis, maar wordt wel geassocieerd met lichte erotiek. De uitdrukking ‘catleyaën’ (‘faire catleya’ of ‘arranger les catleyas’) is een eufemisme voor amoureus gefoezel door Odette en Swann in Marcel Prousts ‘Op zoek naar de verloren tijd’.

 

Lees ook: zo bijzonder zijn de exclusieve orchideeën

 

Herkomst

Cattleya is een tropische orchidee die alleen voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika. Het is een epifyt, dat betekent dat ze op bomen en schors leven, zonder daar voeding aan te onttrekken. Omdat de ecologische competitie in de jungle groot is, zoekt Cattleya het er vaak hogerop en vestigt zich hoog in bomen. Van alle orchideeën heeft Cattleya meest gevarieerde verschijningsvorm. Alle Cattleya’s hebben bovendien vrij hard blad. Dat geeft aan dat ze in hun natuurlijke omgeving vrij veel licht of zon krijgen en dat ook binnen nodig hebben.

 

Verzorgingstips:

  • Standplaats: bij voorkeur licht, maar geen direct zonlicht.
  • Laat de kluit eens in de 10-14 dagen een half uurtje onder water met een kleine dosis orchideeënvoeding laten staan, daarna goed laten uitlekken.
  • Cattleya gedijt op hoge luchtvochtigheid: zet de pot op een soort eilandje van vochtige kleikorrels.
  • Als de lucht binnen heel droog is, bijvoorbeeld door centrale verwarming, kunnen de knoppen van orchideeën het beste dagelijks even worden verneveld. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en niet meer opengaan.
  • De orchidee blijft het mooist blijven onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Uitgebloeide bloemen even wegplukken, woonplant verder met rust laten.

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.