Zo bijzonder zijn de exclusieve orchideeën
Ere wie ere toekomt: binnen de Orchidaceae-familie is Phalaenopsis de originele pionier die het publiek kennis liet maken met de exotische schoonheid van orchideeën. Deze plantenfamilie omvat echter vele andere fantastische bloeiers, allemaal even gemakkelijk te verzorgen en net zo charismatisch – en die exclusieve onontdekte schatten verdienen het om beter bekend te worden. Niet alleen omdat ze zo goed passen in de huidige interieurtrend, maar ook voor een beetje mysterie en bovennatuurlijk mooie vormen. Lees snel verder om meer te weten te komen over exclusieve orchideeën.
De oorsprong van exclusieve orchideeën
Orchideeën zijn kruidachtige vaste planten en komen bijna overal ter wereld in het wild voor, zowel in warmere als in koelere streken, hoewel 85% afkomstig is uit de tropen en subtropen. Een orchideebloem is gemakkelijk te onderscheiden van andere bloemen. Deze bestaat uit drie kelkblaadjes en drie bloembladen. Het middelste bloemblad heeft een andere vorm, is wat groter en wordt de lip genoemd. Die lip dient als een soort platform voor insecten om gemakkelijk het hart van de bloem te bereiken. Het hart bevat het stuifmeelcluster, ook wel de meeldraden genoemd. Alle planten in de orchideeënfamilie hebben dezelfde bloemstructuur.
Exclusieve orchideeën & teelt
Orchideeën vormen een van de grootste plantenfamilies. Er zijn meer dan 25.000 bekende soorten, en er worden nog regelmatig nieuwe ontdekt. In warmere streken zoals het tropisch regenwoud groeien orchideeën vaak aan bomen, takken of twijgen met hun wortels in de lucht. Dit worden epifytische orchideeën genoemd. Epifyten zijn planten die ergens op groeien zonder er voedingsstoffen uit te halen. Voor gekweekte exemplaren betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en worden gekweekt op speciale luchtige potmengsels. Dit bootst de natuur zo goed mogelijk na.
Keuze uit orchideeën
Er is een grote verscheidenheid aan soorten en cultivars beschikbaar. Hieronder is een alfabetische lijst te vinden van een aantal exclusieve orchideeën en hun kenmerken.
Brassia
De smalle, iets krullende bloemlinten en de bizarre bouw maken van Brassia een heel aparte orchidee. De bloeitijd bedraagt gemiddeld zes tot acht weken. De plant heeft gebogen stengels met 10 tot 15 groenachtige bloemen met een doorsnee van 15 tot 20 cm. De bloemen zelf zijn zwart-paars gevlekt en de witte lippen hebben aparte groene vlekken. Deze bovenaardse uitstraling maakt van Brassia een zeer opvallende orchidee. De lange lintbloemen hebben hem de bijnaam spinorchidee opgeleverd. Ondanks het exotische uiterlijk is heerlijk geurende Brassia goed te houden in de huiskamer. Lees hier meer over brassia (cambria-achtige).
Cattleya
Cattleya is een tropische orchidee die alleen voorkomt in Zuiden Midden-Amerika. Het zijn markante woonplanten, met een schijnknol waaraan slechts enkele dikke bladeren zitten. De bloemen zijn meestal 10 tot 20 cm in doorsnee, en variëren in kleur van wit over geel, oranje, groen, roze, paars, en prachtige pastelkleuren. Soms geuren ze heerlijk, wat Cattleya de bijnaam ‘Koningin van de Orchideeën’ heeft opgeleverd. De plant staat graag licht, maar niet in direct zonlicht. Kluit tussen dompelbeurten door bijna laten opdrogen. Cattleya gedijt op hoge luchtvochtigheid: zet de pot op een soort eilandje van vochtige kleikorrels. De bloeiperiode van de Cattleya is twee tot drie weken. Lees hier meer over Cattleya.
Dendrobium
Statig met een bloemenkroon die de hoogte ingaat, het is weer eens iets anders. Dendrobium onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich bij de oksel van elk blad vormt. De bloemen geven een heerlijke geur. Door de bijzondere bloeiwijze aan de stam heeft de Dendrobium een ander uiterlijk dan de meeste orchideeën. De Dendrobium bloeit zo’n twee maanden, vaak nog wel langer. De kleur varieert van geheel wit over geel en oranje, tot rood en paars en combinaties daarvan. In het wild groeit deze orchidee zowel in de koele bergen van de Himalaya tot in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, dus een huiskamerklimaat kan hij makkelijk hebben. Ze staan erom bekend nogmaals te bloeien bij wie een paar maanden geduld kan opbrengen. Lees hier meer over Dendrobium.
Paphiopedilum
Paphiopedilum heeft hoog en mooi groen blad, wat deze plant ook zonder bloemen al heel aantrekkelijk maakt om naar te kijken. De bloemen mogen er echter zijn: roodbruin, geel of groen, met een mooie tekening en een sierlijke, wulpse vorm. De orchidee wordt ook wel Venusschoentje genoemd, omdat de lip de vorm van een fraaie slipper heeft. De Paphiopedilum bloeit gemiddeld zes tot tien weken. Het is een schaduworchidee die halfschaduw kan hebben, maar geen volle zon. Paphiopedilum houdt van frisse lucht, mits het niet te koud is. Lees hier meer over Paphiopedilum.
Zygopetalum
Zygopetalum krijgt steeds meer bekendheid binnen het assortiment. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar hij in het wild als epifyt groeit. De opvallende gekleurde bloemen (donkerblauwe, rode, paarse, witte of groene tinten) verspreiden soms een aangenaam zoete geur. Geef Zygopetalum een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. De bloei duurt ongeveer zes weken. Na de bloei de bloeistengel onderaan eruit snijden. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer bloemen. Daar is wel geduld voor nodig: het kan 8 tot 12 maanden duren. Lees hier meer over Zygopetalum.
Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?
Bron: Mooiwatplantendoen.nl