FAQ

Veelgestelde vragen


Hieronder staan de meestgestelde vragen over orchideeënverzorging. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht via Facebook of Instagram.

Hoe laat ik mijn orchidee opnieuw bloeien?

Als een Phalaenopsis orchidee is uitgebloeid, raden we aan de steel boven het tweede oog af te knippen. Daarna zet je de orchidee op een ‘koele’ plek en geef je hem relatief weinig water. Als de plant knoppen vormt, zet je de orchidee weer terug op een warmere plek om ze weer te laten bloeien. Als een Dendrobium, Cambria, Oncidium, Paphiopedilum of andere exclusieve orchideeën uitgebloeid zijn, kunnen de uitgebloeide takken afgeknipt worden, aangezien deze niet opnieuw uitlopen zoals bij de Phalaenopsis. De orchideeën kunnen op dezelfde manier verzorgd worden als een orchidee in bloei. Het is wel goed om de plant af en toe extra voeding te geven. Dit bevordert de groei een geeft de orchidee een bloei-boost.

Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

 

Mijn orchidee laat zijn blad hangen, wat moet ik doen?

De meest voorkomende oorzaak hiervan is het water geven. Kijk eerst naar de wortels. Zijn deze mooi groen, dan heeft jouw orchidee voldoende water. Geef nu niet meer water. Zie je dat de wortels iets grijzer worden, dan betekent dit dat jouw orchidee te droog is. Het beste is om je orchidee te dompelen. Bij voorkeur dompel je de plant gedurende enkele minuten (5-10 min.) in een emmer met water. Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot. De wortels zuigen zich nu vol met water. Laat de orchidee na het dompelen goed uitlekken. Nu kan hij weer terug de sierpot in. ‘s Winters hebben orchideeën minder water nodig.

Lees ook: het belang van de plastic binnenpot van een orchidee

 

De bladeren van mijn orchidee worden geel. Wat is er aan de hand?

Dat is meestal het gevolg van te veel zonlicht. Ze hebben wel een lichte plek nodig, maar kunnen niet tegen direct zonlicht. In dit artikel lees je meer over orchideeën met gele bladeren.

 

Hoe vaak moet ik mijn orchidee water geven?

Een orchidee houdt ervan 1x per week voor korte tijd (5-10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.

Lees ook: 3 manieren om je orchidee water te geven

 

Ik heb een orchidee met meerdere stekken die nu nog vastzitten aan de moederplant. Graag zou ik deze stekjes van de moederplant af willen halen en in een apart potje willen zetten. Hoe kan ik dit het beste doen?

Het is het beste om deze stekken wat groter te laten groeien, zodat de wortel zich verder kan ontwikkelen. Daarna kan de stek (officieel keiki genoemd) verwijderd worden door de tak af te snijden en in nieuwe grond te verpotten.

 

Waar koop ik een orchidee?

Orchideeën zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum, de bloemist, supermarkt en bouwmarkt. De speciale soorten zijn veelal te vinden bij de betere bloemist of tuincentra.

 

Er groeit een nieuwe orchidee uit een oude bloemstengel. Hoe en wanneer kan ik die splitten en poten?

Het beste is om de ‘nieuwe plant’ aan de bestaande plant te laten zitten. Ga je de ‘nieuwe plant’ eraf halen en opnieuw poten, dan is de kans op succes niet zo groot. Als de plant eraan blijft, kunnen daar ook weer takken aan komen.

 

Kan ik orchideeën in een sierpot zetten, aangezien de wortels licht nodig hebben?

Wortels hebben inderdaad licht nodig, maar dat is het belangrijkste in de opkweekfase bij de kweker en op de winkelvloer. Als de plant in bloei staat bij de consument is dat minder belangrijk, dus een ondoorzichtige sierpot gebruiken is geen probleem.

 

Kan ik mijn orchidee verpotten?

Het kan wel, maar het hoeft niet. In principe kan de orchidee in de kweekpot blijven zitten. De wortels groeien deels buiten de pot maar dit is geen probleem. Op het moment dat je de orchidee uit de kweekpot haalt, is de kans op beschadiging van de wortels groot. De kweekpot kan je wel in een sierpot zetten. Als de wortels zodanig zijn gegroeid dat de kweekpot vervormt of scheurt, is het aan te raden om de orchidee te verpotten. Lees hier hoe je een orchidee het beste kunt verpotten.

 

Last van beestjes zoals wol-of bladluis?

Wolluis of bladluis. Allemaal beestjes die niet welkom zijn bij orchideeën. Het is helaas een veel voorkomende plaag bij vele soorten planten. Luis verschijnt vaak in de wintermaanden als de luchtvochtigheid in huis te droog is en de pot en wortels te nat. Tocht kan ook een oorzaak zijn. Naast de middelen die bij tuincentra te koop zijn, is er een huismiddeltje: meng groene zeep met spiritus in de verhouding half-half en spray dit op de plant. Meestal moet je dit wel een paar keer herhalen, want luis is hardnekkig. En let wel goed op met de bloemen, want deze kunnen er vlekken door krijgen.

 

Ik heb schimmel op mijn orchidee, toch zijn de bladeren nog mooi groen en krijgt hij nog nieuwe bladeren bij. Wat kan ik hier best aan doen?

Als de schimmel op het blad zit, kun je het beste het blad schoonmaken met warm water.

 

Wat is de ideale temperatuur voor een orchidee?

De ideale kamertemperatuur voor een orchidee is tussen de 15 en 25°C.

 

Waar vind ik meer info over mijn speciale orchidee?

Op orchidsinfo.eu hebben wij informatie staan over allerlei verschillende orchideen. Staat jouw soort of vraag er niet tussen? Bekijk hier de orchideeën verzorgingsgids of stuur ons een bericht via Facebook of Instagram.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.