Dit is het geheim van blauwe orchideeën

De Phalaenopsis orchidee kom je in heel veel kleuren tegen. Denk aan wit, lila, lichtroze, knalroze, zalmroze, oranje, rood en geel. En in deze kleuren zijn er ook nog variaties, zoals gestreepte of gevlekte orchideeën. Maar in de natuur komen blauwe orchideeën niet voor. Vermeerderaars over de hele wereld (maar vooral in Nederland en Taiwan) proberen de Phalaenopsis in deze kleur in hun labs te creëren – nu nog steeds – maar het lukt niet. Tóch zijn er inmiddels blauwe orchideeën op de markt. Hoe dat dan gelukt is? Lees snel verder voor het geheim van blauwe orchideeën!

 

Het geheim van blauwe orchideeën

De voornamelijk witte Phalaenopsis werden voorheen bespoten met verf. Zo werd de bloemtak overspoten met een kleurstof en voilà: daar was de blauwe orchidee. Echter kleurde de bloemen die nog in de knop zaten, hierbij niet mee. Zodra deze knoppen opengingen, kreeg de plant ineens witte bloemen. Dat was natuurlijk niet wenselijk, dus werd er naar andere opties gekeken.

 

 

Hoe krijg je een blauwe orchidee?

De oplossing werd uiteindelijk gevonden in de huidige methode. Hierbij wordt de bloemsteel van de plant met een kleur geïnjecteerd. Zo wordt middels de sapstroom van de plant – die voor voedselaanvoer naar de bloemen zorgt – een kleurstof naar de bloemen getransporteerd. Hiermee worden dan niet alleen de open bloemen van de blauwe kleur voorzien, maar ook de nog dichte knoppen.

 

Kan een orchidee van kleur veranderen?

De bestaande bloemen en knoppen op de plant ‘profiteren’ van de geïnjecteerde kleurstof, maar als de plant na de eerste bloei weer opnieuw bloemen krijgt is de kleurstof natuurlijk uitgewerkt. Dan zal de originele bloemkleur weer tevoorschijn komen. Opnieuw bloeien doet de Phalaenopsis vrijwel zeker en de behandeling doet dan ook geen enkele schade aan de houdbaarheid en bloeiperiode van de plant.

De planten die hiervoor gebruikt worden, zijn opgeteeld met uitsluitend biologische gewasbescherming. De kwekerij voldoet aan andere duurzaamheidseisen en overheidscertificaten. De kleurstof is ook veelal biologisch. Zo wordt voor de oranjekleuring bijvoorbeeld een wortelextract gebruikt.

 

 

Meer weten over orchideeën? Lees dan ook: Dit zijn de 11 meest bekende orchideeën

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.