De bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën

Er zijn allerlei verschillende soorten orchideeën, met ieder hun unieke eigenschappen, bloeitijd en verzorgingsbehoeften. Hoe lang een orchidee precies blijft bloeien, hangt af van de soort. Sommige staan wel drie maanden in bloei! En afhankelijk van het klimaat en de verzorging kunnen sommige orchideeën zelfs meerdere keren per jaar herbloeien. In dit artikel lees je de bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën, zodat je precies weet wanneer je hun prachtige bloemen kunt verwachten.

Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

 

De bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën

Phalaenopsis

De Phalaenopsis is de meest bekende orchidee soort en wordt ook wel ‘Vlinderorchidee’ genoemd. De oorsprong van deze orchidee ligt in Zuidoost-Azië, de Filippijnen en Australië. De Phalaenopsis is een epifyt, dat betekent dat de plant in de natuur met name in bomen groeit. Behalve in bomen groeit de Phalaenopsis orchidee in het wild ook op sterk luchtdoorlatende grond, zoals humus, en op rotsen en in rotsspleten, meestal dichtbij rivieren en beekjes. Deze orchideeënsoort is jaarrond verkrijgbaar.

De gemiddelde bloeitijd van een Phalaenopsis is 8-10 weken.

 

De bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën

Phalaenopsis

 

Dendrobium Nobilé

De Dendrobium Nobilé staat ook wel bekend als de bamboe-orchidee. Het is een unieke en exotische orchideeënsoort die zijn oorsprong vindt in Azië, met name in Thailand en Taiwan. Wat deze orchidee kenmerkt, zijn de weelderige bloemtrossen die zich onder de oksels van elk blad vormen. Deze orchideeënsoort is jaarrond verkrijgbaar.

De gemiddelde bloeitijd van een Dendrobium Nobilé is 6-8 weken.

 

Dendrobium

De Dendrobium dankt zijn naam aan zijn groeiwijze in de natuur. ‘Dendron’ is het Griekse woord voor boom en ‘bios’ voor leven. Deze orchidee groeit in de natuur, namelijk aan bomen en op rotsen. De Dendrobium is afkomstig uit grote delen van Azië en Australië, waaronder India, Thailand en Nieuw-Zeeland.

De gemiddelde bloeitijd van een Dendrobium is 6-8 weken.

 

Dendrobium

 

Paphiopedilum

Paphiopedilums worden ook wel eens venusschoentjes genoemd. Dit komt door de vorm van de bloem, die een soort schoenvormige lip heeft. Hiermee vangen ze insecten. In de natuur groeien ze hoofdzakelijk in de humuslaag van het woud en soms op stenen. In tegenstelling tot andere orchideeën zijn ze zelden in bomen te vinden. Paphiopedilums zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar, met name bij de betere bloemist en tuincentra.

De gemiddelde bloeitijd van een Paphiopedilum is 6-8 weken.

 

De bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën

Paphiopedilum

 

Cambria-hybriden

Cambria-hybriden is een verzamelnaam voor een groep gekruiste orchideeën waarvan de ‘ouder’ planten van over de hele wereld komen. De Cambria-hybriden kennen vele kleurencombinaties, bloemgroottes en diversiteit in bloemvormen. Het bijzondere aan deze orchideeënsoort is dat het kruisingen zijn tussen verschillende geslachten van planten en daarom in de natuur niet voorkomt. Deze orchideeënsoort is jaarrond verkrijgbaar.

De gemiddelde bloeitijd van een Cambria is 4-8 weken.

 

Cambria hybriden

 

Cattleya

De Cattleya komt van oorsprong voor in Centraal- en Zuid-Amerika. Het zijn epifyten; in de natuur groeien ze op bomen. De Cattleya is vaak geurend, vooral als ze in het daglicht staan. Deze orchideeënsoort is jaarrond, maar met name in het voor- en najaar, verkrijgbaar bij de betere bloemisten en tuincentra.

De gemiddelde bloeitijd van een Cattleya is 2-3 weken.

 

 

Cymbidium

De Cymbidium is een aardorchidee. Dat wil zeggen dat hij wortelt in de aarde en daar zijn voedsel aan onttrekt – anders dan de meeste orchideeën met hun luchtwortels. Het is een zeer sterke plant die graag groeit in koudere omstandigheden. Cymbidiums zijn verkrijgbaar van juli/augustus tot en met maart bij de betere bloemisten en tuincentra.

De gemiddelde bloeitijd van een Cymbidium is 8-10 weken.

 

 

Miltonia

De Miltonia heeft qua uiterlijk wat weg van viooltjes, vandaar de bijnaam ‘viooltjesorchidee’. Het herkomstgebied van de Miltonia strekt zich uit van de Andes in Colombia tot in Peru en Ecuador. Miltonia is een epifyt en groeit aan de randen en in open plekken van bergwouden, op met mos begroeide takken. Ze zijn jaarrond beschikbaar, met een piek in het voorjaar.

De gemiddelde bloeitijd van een Miltonia is 2-4 weken.

 

 

Oncidium

De Oncidium orchidee staat ook wel bekend als de tijgerorchidee. In de wouden van Midden- en Zuid-Amerika komt de Oncidium in het wild voor op bomen en in rotsspleten. Oncidiums zijn vooral geel- roodbruin, maar ook in andere kleuren verkrijgbaar: van witte tot bruine tinten. Het is een exclusieve orchideeënsoort die jaarrond verkrijgbaar is bij de betere tuincentra en bloemisten.

De gemiddelde bloeitijd van een Oncidium is 5-8 weken.

 

De bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën

Oncidium

 

Vanda

De Vanda orchidee is een bijzondere verschijning omdat het een ‘luchtplant’ is. Deze soort komt in de natuur wijdverspreid voor: van India en Sri Lanka tot Noord-Australië. Daar groeit de Vanda hoog in de bomen, met luchtwortels die zich aan de bomen vasthechten. De plant leeft er van ochtenddauw en regendruppels. Het is een zeldzame orchideeënsoort die voornamelijk bij de betere bloemisten en tuincentra te vinden is. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar.

De gemiddelde bloeitijd van een Vanda is 4-6 weken.

 

Zygopetalum

De Zygopetalum kent haar oorsprong in Zuid-Amerika en groeit in de natuur op boomstronken, rotsen en op de bodem tussen bladeren. Het is een exclusieve orchideesoort en daarom voornamelijk verkrijgbaar bij de betere bloemisten en tuincentra. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar in verschillende bloemgroottes, in blauw-, rood-, paars- en wittinten. Tijdens de bloei kunnen sommige soorten Zygopetalum een heerlijke geur verspreiden.

De gemiddelde bloeitijd van een Zygopetalum is 4-8 weken.

 

De bloeitijd van de 11 meest bekende orchideeën

Zygopetalum

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.